CANELONS DE NADAL
- Berta Esparcia
- Dec 9, 2020
- 4 min de lectura
S’apropen les festes de Nadal i, en conseqüència, els nombrosos i esperats àpats familiars a casa dels pares, els tiets, els avis, els sogres... S’apropa aquell moment de l’any on les cases, i sobretot les taules, brillen més que mai.
Hi ha algun àpat més típic, per les festes de Nadal, que no siguin uns bons canelons? Tot i que es pot pensar que el seu consum prové de temps ancestrals, es tracta d’un plat relativament recent, ja que no apareixen en cap receptari català fins a principis del segle XX. Es tracta d’una recepta d’origen italià (cannelloni), la qual va arribar a la Barcelona del segle XVII, de la mà d’alguns cuiners italians que treballaven en fondes de la capital catalana. Fins al dia d’avui, els canelons han esdevingut un plat molt popular i, a través d’algunes formulacions pròpies, s’han anat guanyant un lloc dins la gastronomia tradicional catalana durant les festes de Nadal.
A continuació, us oferim una recepta de canelons de Nadal casolans per llepar-se’n els dits! Recordeu que es pot modificar i personalitzar al gust del consumidor.
INGREDIENTS:
1 botifarra crua.
1 pollastre ecològic.
1 tros de carn magre de porc.
250 g de cansalada viada (crua, no salada).
2 fetges de pollastre.
1 llauna mitjana de paté de fetge de porc.
100 g de pernil salat (ibèric).
100 g de llard de porc.
5 alls.
1 branca de canyella.
2 fulles de llorer.
1 ceba gran.
Un got de vi blanc.
Un got de conyac.
3 o 4 caixes de pasta de caneló.
Sal.
Oli d’oliva.
Formatge ratllat.
Mantega.
PER A LA BEIXAMEL:
1 cullerada de farina.
½ l de llet.
50 g de mantega.
Nou moscada.
Sal.
PREPARACIÓ:
La preparació consta de 3 fases:
FASE 1: El rostit i preparar el farciment
En primer lloc, posem una mica de llard en una cassola, on també hi podem afegir un raig d’oli d’oliva. Mentre s’escalfa la cassola, anem salant i empebrant el pollastre. Seguidament, posem el pollastre a daurar, per les dues bandes i a foc mitjà-fort.
Mentre esperem que estigui el pollastre, anem salant i empebrant la resta de carn. Un cop el pollastre estigui fet, el reservem i anem coent la carn, menys els fetges de pollastre.

Un cop estigui daurat, ho reservem juntament amb el pollastre i tallem la ceba (a talls grossos) i els alls (sencers). Seguidament, afegim un altre cop la carn a la cassola i hi incorporem la ceba, l’all, la branca de canyella i el llorer. Ho anem remenant de tant en tant i esperem uns 10 minuts aproximadament.
Passats 10 minuts, incorporem el vi blanc i el conyac, i esperem uns 10 minuts més a què s’evapori l’alcohol. Un cop passats els minuts, incorporem l’aigua per la cocció (si pot ser calenta millor), la sal i els fetges de pollastre. Deixem que es faci el rostit uns 40-45 minuts a foc mitjà-baix, fins que el pollastre sigui ben cuit.

Ara que el rostit ja està llest, el reservem en un altre recipient i colem el suc. És el moment de revisar que no quedi cap os o nervi entre la carn i, seguidament, triturar-la. Un cop hem triturat la carn, i afegim una mica de paté de fetge de porc.

Arribats aquí, és el moment de fer la tradicional beixamel del farcit. En primer lloc, barregem la farina amb la mantega, la qual hem fos prèviament. Seguidament, afegim la llet i el suc del rostit que teníem reservat. En tot moment, hem d’anar remenant per evitar que se’ns lligui la salsa i s’enganxi. Un cop passats uns 20-25 minuts, ja tenim la salsa beixamel del rostit feta. Ara, en una cassola més gran, barregem la pasta del rostit amb la beixamel i, amb l’ajuda d’un batedor, ho anem remenant.

En aquest punt, ja tenim el farciment fet i és el moment de començar la fase 2.
FASE 2: Enrotllar els canelons i beixamel.
En primer lloc, posem aigua, oli i un polsim de sal a bullir. Mentre s’escalfa l’aigua, aprofitem per obrir els canalons amb molta cura, ja que es trenquen amb molta facilitat; i per posar un drap de cuina net i humit a sobre la taula, ja que serà on deixarem la pasta cuita.

Quan arrenqui el bull, hi tirem la pasta i esperem 8-9 minuts a què sigui cuita. Un cop passats els minuts, anem col·locant la pasta sobre el drap humit que hem preparat anteriorment.
Seguidament, anem fent porcions del farciment, l’anem enrotllant amb la pasta i ho col·loquem sobre safates pel forn.

Un cop tenim enrotllats els canalons, és el moment de passar a la fase 3.
FASE 3: Gratinat.
En primer lloc, barregem la farina i la mantega a una cassola, on ho deixarem coure una mica per tal que es lligui. Seguidament, anem afegint la llet, la nou moscada i la sal. Durant els pròxims 20-25 minuts ho anirem remenant en tot moment.

Un cop tingui una bona textura, aboquem la beixamel sobre els canalons i hi tirem formatge per gratinar al damunt. Per últim, ja podem posar els canelons al forn fins que tinguin un color daurat.

I mmmmmmm, quina bona pinta!
Esperem que us hagi agradat i la poseu en pràctica. Ens veiem aviat!
Comments